huidvrees

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Dankzij de coronacrisis is het woord huidhonger dit jaar alom bekend geworden. Niet dat huidhonger een nieuw woord is, want het staat feitelijk al sinds oktober 2010 in Van Dale, die het definieert als: ‘be­hoef­te aan aan­ra­king van de huid, bv. bij ba­by’s’.

Inmiddels is huidhonger een breder toepasbaar woord. Het wordt sinds het begin van de coronacrisis namelijk vooral toegepast op singles die al maanden geen (tijdelijke) partner meer hebben gehad, en op ouden van dagen die de aanrakingen door hun dierbaren missen en in feite lijden aan knuffelhonger, een woord dat eveneens in april van dit jaar zijn entree (of beter gezegd rentree) maakte in onze woordenschat.*

Vandaag maakt de logische tegenhanger van huidhonger zijn debuut in onze taal. Arthur van Amerongen schrijft in zijn wekelijkse column in de Volkskrant dat hij voor een boekpresentatie was komen overvliegen uit het coronastrenge Portugal naar het vrijwel mondkapjesloze Nederland:

Wat een mazzel dat ik zo kort voor de tweede lockdown in welhaast tropische sferen mijn dierbaren mocht knuffelen, na een half jaar huidvrees.

Huidvrees is de tactiele variant van het woord aanrakingsvrees, dat dit jaar weliswaar aan populariteit heeft gewonnen in de media, maar al veel ouder is. Waarschijnlijk is het dankzij de Bulgaars-Joodse, in het Duits schrijvende auteur Elias Canetti (1905-1994) bekend geworden, die in zijn meesterwerk Massa en macht (1960) schrijft dat de mens voor niets zo beducht is als voor ‘de aanraking door iets onbekends’. Canetti introduceert iets verderop in zijn boek het woord aanrakingsvrees:

Alleen in de massa kan de mens van zijn aanrakingsvrees worden verlost.

In het verlengde van Canetti’s omschrijving van aanrakingsvrees kan het nu geïntroduceerde fenomeen huidvrees zowel passief  (vrees om door een ander aangeraakt worden) als actief ervaren worden: vrees om anderen aan te raken.

Door zijn concreetheid is het woord huidvrees een mooie aanwinst voor onze woordenschat (al moet het woord daarvoor natuurlijk nog wel even ingeburgerd raken).

Definitie

huidvrees (de, g.mv.) onverklaarbare vrees om door anderen aangeraakt te worden of om zelf anderen aan te raken, synoniem aanrakingsvrees

aanrakingsvrees (de, g.mv.) 1 ziekelijke angst om vuil aan te raken 2 onverklaarbare of ziekelijke angst om door anderen aangeraakt te worden of om zelf een ander aan te raken, synoniem huidvrees

* In de kattenwereld is het woord knuffelhonger al langer bekend: in 2015 zocht dierenasiel ‘De kattenmand’ in Lekkerkerk in het regionale sufferdje De Vonk in een ‘katvertentie’ een nieuw tehuis voor kat Coen, die enorme knuffelhonger bleek te hebben: ‘Coen kwam de eerste keer als zwerver bij ons in het asiel. Na een tijd weggeweest te zijn kwam hij terug omdat er geen klik was met zijn nieuwe baasjes helaas. We denken dat hij in een gezin waar hij voldoende aandacht krijgt en de ruimte om zijn knuffelhonger te stillen, goed op zijn plek is.’ Pas in april van dit jaar werd knuffelhonger geherintroduceerd, maar dan in verband met mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *