appartathon

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over de corona-uitbraak in de Franse studentenstad Lille:

Het verhaal van de besmettingshaard in Lille doet denken aan de Nederlandse hospiteeravonden. In Lille wordt de oorzaak gezocht bij een vorige week gehouden ‘apparthaton’, een evenement waarbij studenten bij zoveel mogelijk studentenhuizen langs gingen. Ze presenteerden zichzelf en hoopten dat ze zo bij de bewoners in de smaak zouden vallen dat ze er mochten blijven wonen.

Appartathon is een leenwoord uit het Frans, dat in die taal al sinds een klein decennium gangbaar is, al is het nog niet te vinden in Franse woordenboeken. Het woord is gevormd van appart, dat een verkorting is van appartement en flatje betekent, en het laatste deel van marathon. Appartathon is gevormd naar analogie van barathon, dat het ingeburgerde Franse woord is voor een kroegentocht, en dat eveneens een porte-manteauwoord is, in dit geval van bar en het laatste deel van marathon.

Een appartathon is dus een georganiseerde tocht met vrienden langs appartementen, waar je met de bewoners kletst, danst en drinkt. In het Nederlands is daar geen goed woord voor, dus misschien gaan we in ons taalgebied dit Franse leenwoord wel omarmen.

Definitie

appartathon (de, -s) tocht met vrienden langs appartementen waar je wordt ontvangen door de bewoners en waar je met hen kunt socializen, Frans, naar analogie van barathon (kroegentocht) gevormd van appart (flat) + het laatste deel van marathon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *