brouwerijdarm

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over iemand die zonder een druppel te hebben gedronken bij een alcoholcontrole toch was betrapt met een te hoog alcoholpercentage. Hij hield stellig vol geen druppel te hebben gedronken en uiteindelijk is gebleken dat hij een bijzondere aandoening heeft, ‘die in het Nederlands auto-brouwerijsyndroom wordt genoemd’:

Daarbij kunnen suikers in de darmen gaan gisten, waardoor alcohol in de bloedbaan terechtkomt. Een patiënt kan dus door verkeerde voeding dronken worden zonder daadwerkelijk alcohol te nuttigen.

De Telegraaf schrijft hierover onder de kop brouwerijdarm. Dat woord kunnen we vrij letterlijk parafraseren als: ‘darm waar alcohol gebrouwen wordt’. Het is op het eerste gezicht een gelegenheidswoord, maar bij nader inzien is brouwerijdarm vrijwel zeker een vertaling van brewery gut, een term die nu en dan valt in Engelstalige publicaties over het brewery syndrome oftewel gut fermentation syndrome.

Definitie

brouwerijdarm (de, -en) darm waar als gevolg van een genetisch defect door gisting van suikerhoudend voedsel alcohol ontstaat, synoniem darmfermentatiesyndroom, vertaling van Engels brewery gut

autobrouwerijsyndroom (het, g.mv.) syndroom waarbij in het maag-darmkanaal ethanol wordt geproduceerd door fermentatie of onder invloed van schimmels, waardoor patiënten symptomen van alcoholvergiftiging of dronkenschap vertonen zonder alcoholhoudende producten te hebben genuttigd, vertaling van Engels auto-brewery syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *