kuikendakje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een ding waarop staat hoe het heet: daar houden mensen van. Neem het dakvormige voorwerp dat vrijwilligers van de Vogelbescherming deze zomer her en der op stranden plaatsen en waarop ‘kuikendakje’ geschreven staat. Zou dat woord er niet op staan, dan zou de gewone strandtoerist vast geen enkel idee hebben over waartoe het ding dient, laat staan dat hij zou kunnen bevroeden hoe het ding heet. Omgekeerd geldt bovendien dat we als waarnemer sneller begrijpen waartoe een ding dient, als we weten hoe het heet. Zo gek is het dus niet om de naam van een nieuw voorwerp op dat voorwerp zelf te schrijven.

Zo ziet het ding eruit:

De Vogelbescherming zelf zegt erover:

Tegen de tijd dat de eieren uit komen zetten vrijwilligers zogenoemde ‘kuikendakjes’ neer, zodat de jongen kunnen schuilen tegen predatoren.

Die kuikendakjes worden geplaatst bij nesten van strandbroeders, zoals de Vogelbescherming dwergsterns en bontbekplevieren noemt. Ter zijde: toch maar even strandbroeder in Van Dale opgezocht; dat woord blijkt in het woordenboek te ontbreken, maar dient natuurlijk onverwijld een plekje te krijgen in ‘s lands belangrijkste lexicon, net als nog enige andere samenstellingen op -broeder.

Terug naar het kuikendakje: misschien zijn de kuikendakjes over een paar jaar wel net zulke vertrouwde objecten in het strandbeeld als bijvoorbeeld abri’s in het straatbeeld zijn en raakt bovendien het woord kuikendakje zo ingeburgerd, dat er op een kuikendakje niet meer hoeft te staan dat het ‘kuikendakje’ heet. Op dat moment is het woord dermate courant, dat het een plaatsje in het woordenboek verdient. Maar daar zullen vast nog wel een paar broedseizoenen overheen gaan.

Definitie

kuikendakje (het, -s) dakvormig object dat in de nabijheid van een nest van een strandbroeder wordt geplaatst, onder meer om de kuikens bescherming te bieden tegen roofdieren en tevens om mensen te alerteren op de aanwezigheid van een nest, waardoor de kans op vertrapping afneemt

strandbroeder (de, -s) vogel die een nest maakt op het strand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *