dwarreldeeltje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Fijnstof is de naam van de verzameling minuscule deeltjes die door de lucht zweven en mogelijk de gezondheid van mens en dier aantasten. Maar hoe heet een zo’n deeltje eigenlijk? Een fijnstofje?

Vandaag debuteert in De Telegraaf een nieuwe naam voor elk van de afzonderlijke deeltjes fijnstof:

Fijnstofconcentraties zijn het hoogst nabij de tunnelmonden (…) Het zogenaamde Fine Dust Reduction System, ooit bedacht aan de TU Delft maar verder ontwikkeld in de Betuwe, hapt een groot deel van die ongezonde dwarreldeeltjes weg.

Blijkbaar hebben we voor die afzonderlijke deeltjes een naam nodig. Jaren geleden werd dan ook voor hetzelfde fenomeen al eens het woord zweefdeeltje bedacht, maar dat is nooit echt courant geworden. Misschien lukt het dwarreldeeltje, waarvan de samenstellende delen niet alleen allitereren, maar dat ook ritmisch prettig klinkt, wél om algemeen gangbaar te worden.

Definitie

dwarreldeeltje (het, -s) elk van de deeltjes fijnstof die door de lucht dwarrelen, synoniem zweefdeeltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *