draaideurtester

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De logistiek rond de coronatests verloopt niet vlekkeloos. Dat komt enerzijds door een gebrek aan materiaal (en personeel?), maar anderzijds ook door de mensen die zich laten testen, schreef het Nederlands Dagblad gisteren:

Draaideurtesters (nederlands dagblad, 25 -8) De overheid roept burgers op zich niet op corona te laten testen als ze geen klachten hebben. Toch zijn er geen aanwijzingen dat ‘draaideurtesters’ het systeem overbelasten.

Draaideurtester is een interessant woord, al was het maar omdat draaideur meestal als eerste deel van samenstellingen voorkomt waarin het tweede deel een (type) crimineel noemt: draaideurcrimineel, -dief, -inbreker,-junk, -rover. Maar ook het tweede deel van draaideurtester wekt de aandacht, want we zijn waarschijnlijk eerder geneigd tester op te vatten als iemand die test dan als iemand die getest wordt. Dat tester iemand die getest wordt betekent, komt misschien doordat we het acceptabel vinden dat iemand die een test doet of aflegt als handelende persoon wordt geïnterpreteerd (en daarom tester wordt genoemd).

Draaideurtesters worden trouwens ook wel testtoeristen genoemd, wat uit het oogpunt van welluidendheid een mooier woord is, maar dat tevens dubbelzinnig is, omdat ook mensen die op proef naar een hotel, bungalowpark of andere vakantiebestemming gaan ook weleens testtoeristen worden genoemd.

Definitie

draaideurtester (de, -s) iemand die dagelijks of in elk geval zeer regelmatig een coronatest ondergaat, ook zonder specifieke klachten te hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *