brandballon

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over de Palestijnse terreur gericht tegen Israël:

Al bijna twee weken loopt de spanning aan de grens tussen Israël en de Gazastrook geleidelijk op. Palestijnen sturen vanuit de Gazastrook ballonnen met brandbaar materiaal de grens over die branden veroorzaken op landbouwgrond in het zuiden van Israël. Het Israëlische leger reageert met nachtelijke bombardementen en tankvuur.

De brandballonnen zijn niet zozeer gericht tegen militairen, maar tegen eigendommen van burgers. Daarom is de brandballon geen militair wapen, maar een terreurwapen.

Brandballon maakte in 2018 zijn debuut in de Nederlandstalige media, maar destijds had het sterke concurrentie van het woord vuurvlieger. een vlieger waaronder een molotovcocktail hangt, als wapen gebruikt om brand te stichten.

Brandballonnen werken op een vergelijkbare wijze. Deze manier van terrorisme of oorlogvoering is bepaald niet nieuw.

Sir Richard Edgcumbe schreef in Byron: the last phase(1909) – een boek over Byrons deelname aan de Griekse opstand tegen de Turkse overheersing – dat de Grieken ‘rockets, incendiary kites, and improved Grecian fires’ (raketten, brand veroorzakende vliegers en verbeterd Grieks vuur) gebruikten tegen de Turken. Verderop in datzelfde boek laat Edgcumbe Lord Byron (1788-1824) de volgende tekst zeggen tegen zijn rechterhand William Parry (die in 1825 The last days of Lord Byron zou schrijven):

Now’s the day, Parry, and now’s the hour; now for your rockets, your fire-kites, and red-hot shots; now, Parry, for your Grecian fires. Onward, death or victory!

De (oude) Grieken hadden getuige de uitdrukking Grieks vuur (fel brandend mengsel dat zelfs in het water brandt) veel ervaring met het gebruik van vuur in de strijd. De brandballonnen van Hamas lijken wat minder geavanceerd.

Interessant is nog dat zowel vuurvlieger als brandballon allitererende samenstellingen zijn.

Definitie

brandballon (de, brandballonnen) ballon waaronder een molotovcocktail hangt, als wapen gebruikt om brand te stichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *