ceaușescumoment

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Terwijl de Belarussische dictator Loekasjenko vandaag een groep arbeiders wil toespreken, scandeert het aangesproken proletariaat met ‘Ga weg! Ga weg! (maar dan in het Russisch: ‘U-chá-dí! U-chá-dí!’). Naar aanleiding van de beelden daarvan twittert schrijver en Ruslandkenner Pieter Waterdrinker:

Het wellicht Ceaucescu-moment van dichterbij…History will tell…

Ceaușescumoment refereert aan het moment, 21 december 1989, waarop de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu vanaf zijn paleisbalkon een toespraak hield en door het samengeschoolde volk werd uitgejoeld. Misschien realiseerde Ceaușescu zich toen nog niet te volle dat het einde van zijn macht in zicht was gekomen, maar mij moet wel hebben beseft dat hij de steun van het volk kwijt was. Niet veel later werd hij geëxecuteerd.

Ceaușescumoment verwijst dus naar het moment waarop een dictator die jarenlang in het zadel heeft gezeten door de menigte wordt uitgejoeld (en verdreven). Het woord is niet helemaal nieuw. Toen in 2000 de populariteit van de Britse premier Tony Blair tanende was en hij bij een speech over de successen van Labour voor een huisvrouwenvereniging werd onthaald op luid boegeroep, schreef The Economist dat de stomverbaasde Blair zijn ceaușescumoment beleefde: zijn ontdekking dat hij de steun van het volk totaal verloren was.

In 2016 figureerde het woord opnieuw in de media. Naar aanleiding van de referenda over (blijvende deelname aan) de EU (zoals het Brexitreferendum) schreef de Belgische krant De Standaard over Europa’s ceaușescumoment:

De kans groeit dat de Europeanen in referenda en verkiezingen aangeven dat ze simpelweg niet meer samen verder willen. Ze beseffen het misschien zelf nog niet, maar ze sturen aan op hun Ceausescu-moment.

In 2019 werd het woord op Twitter ook al eens in verband gebracht met Frans Timmermans, die zijn populariteit (en de populariteit van de EU) leek te overschatten. Ceaușescumoment lijkt zo langzamerhand een begrip te worden.

Definitie

ceaușescumoment (het, -en) moment waarop een staatshoofd of een invloedrijk politicus beseft dat zijn macht niet meer gedragen wordt door het volk, genoemd naar de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu (1918-1989), die na door het volk te zijn afgezet samen met zijn vrouw na een schijnproces werd geëxecuteerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *