spionagedeurtje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Deze week is er veel nieuws over Tiktok, de toegankelijke Chinese app waarmee vooral jongeren filmpjes verspreiden. Amerika is bang dat de Chinese overheid via tiktokkende jongeren privé-informatie verzamelt over inwoners van westerse landen en wil daarom (misschien) dat Microsoft een op het Westen gericht deel van Tiktok overneemt. Ook andere Chinese internetbedrijven liggen in het Westen onder vuur, zoals WeChat en het Chinese bedrijf met de moeilijk uitspreekbare naam dat 5G-netwerkapparatuur levert. Trouw schrijft daar vandaag over:

Amerika is al langer bezig met een lobby bij bondgenoten om het Chinese bedrijf Huawei uit te sluiten van contracten voor de aanleg van 5G; de Amerikanen vrezen dat er dan spionagedeurtjes open blijven staan. Het schoon netwerk-beleid omvat ook het aanwijzen van ‘schone landen’, en lijkt zo die lobby voor een ‘Chinavrije’ internetzone dus nog wat op te voeren.

Het woord spionagedeur(tje) is – tot onze verrassing – spiksplinternieuw. Het verwijst naar een stukje software waarmee een app privacygevoelige informatie kan verwerven of anderszins kan spioneren op iemands computer.

Interessant aan spionagedeurtje is natuurlijk het woord deurtje, dat verwijst naar een al dan niet geheime toegang tot iemands computer of tot een heel netwerk: een achterdeurtje dus, in de betekenis ‘middel om iets tersluiks te weten te komen’.

Ook spionage heeft in spionagedeurtje een specifieke betekenis, namelijk het verwerven van informatie over individuen of bedrijven die niet meteen in militair opzicht van belang zijn, maar die – in het geval van bedrijven – je als bedrijfsspionage of – in het geval van individuen – als persoonlijke spionage zou moeten betitelen.

Definitie

spionagedeurtje (het, -s) in software ingebouwde mogelijkheid om tersluiks (geheime) informatie van iemands computer of van een (bedrijfs)netwerk te halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *