vliegaso

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over kapjesweigeraars in de luchtvaart, mensen dus die weigeren een mondkapje te dragen als ze in het vliegtuig zitten. Aanleiding is het bericht dat er in een vliegtuig onlangs een matpartij ontstond om of met iemand die het dragen van het verplichte mondmasker weigerde. De Telegraaf noemt de maskerweigeraars vliegaso’s.

Vliegaso is gevormd met het turbotalige woord aso, dat een verkorting is van asociaal, d.w.z. asociale persoon. Aso is vrij productief, maar samenstellingen met de stam van een werkwoord als eerste lid zijn vrij zeldzaam. Daarom is vliegaso een wat ongemakkelijk woord, niet alleen om waar het naar verwijst, maar ook om hoe het is gevormd.

Definitie

vliegaso (de, -‘s) iemand die zich asociaal gedraagt in het luchtverkeer, m.n. passagier die asociaal gedrag vertoont in het vliegtuig, bv. door zich niet aan de vereiste veiligheidsmaatregelen te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *