demondialiseren

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In De Volkskrant staat vandaag een stuk over tennis:

Mogelijk is tennissen in eigen land de toekomst. Wellicht demondialiseert de sport waarvoor de profs normaal gesproken iedere week in het vliegtuig springen voor een internationaal toernooi elders op de wereld door de aanhoudende coronacrisis.

Het gaat in dit citaat om het werkwoord demondialiseren. Dat wil in dit geval zeggen dat iets wat op mondiale schaal plaatsvond, in de toekomst weer nationaal, regionaal of zelfs lokaal gebeurt. Demondialiseren is niet helemaal nieuw. We troffen het woord in 2011 en 2012 al een of twee keer aan in verband met een economische trend die geregionaliseerd werd. Toen werd het werkwoord overgankelijk gebruikt. In het aangehaalde citaat over tennis wordt demondialiseren daarentegen onovergankelijk gebruikt. Dat maakt dit citaat opvallend.

Definitie

demondialiseren (demondialiseerde) 1 (onovergankelijk, is gedemondialiseerd) van iets dat op mondiale schaal plaatsvond) weer op nationaal of regionaal niveau gebeuren, synoniem regionaliseren 2 (overgankelijk, heeft gedemondialiseerd) (mbt. iets wat op mondiale schaal werd gedaan) weer op nationale of regionale schaal uitvoeren, synoniem deglobaliseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *