cyberbaron

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over het onderzoek van het Amerikaanse Congres naar de strategie van grote internetbedrijven, zoals Alphabet, Amazon en Apple. Die bedrijven hebben vrijwel een monopolie op de marken die ze bedienen. Afgelopen week werden de toplieden van deze bedrijven, zoals Mark Zuckerberg en Jeff Bezos, aan de tand gevoeld. De Telegraaf typeert hen als cyberbaronnen.

Cyberbaron is gevormd met het achtervoegsel –baron, dat je ook aantreft in bijvoorbeeld havenbaron en staalbaron, maar ook in minder respectabele beroepsnamen, zoals hasjbaron en wapenbaron. Zulke samenstellingen worden vaak spottend, schertsend of anderszins kritisch gebruikt.

Dat de internetmagnaten nu cyberbaronnen worden genoemd, impliceert niet alleen dat internet – of big tech in het algemeen – beschouwd wordt als een volwassen industrie, maar ook als een sector waar je met een gezonde kritische houding tegenaan mag kijken. Cyberbaron is, kortom, behalve een beschrijvende ook een kritische term.

Cyberbaron is weliswaar nieuw in het Nederlands, maar in het Engels komt cyber baron al wat langer voor als kritische term voor techtycoons. Dat de internetmagnaten nu ook in onze taal cyberbaronnen worden genoemd, kan een voorbode zijn van een toenemende kritische houding ten opzichte van de nog relatief jonge bigtechbranche.

Definitie

cyberbaron (de, -nen) machtige en rijke internetondernemer, de baas van een bigtechbedrijf, synoniem internetmagnaat, techtycoon, vertaling van Engels cyber baron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *