zoantropie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over een vrouw die denkt te zijn veranderd in een kip. Klinische zoantropie luidt de diagnose en het onderdeel klinisch verwijst in dit geval naar werkelijk voorkomende ziektegevallen. In de mythologie en de literatuur is zoantropie oftewel theriantropie veel gewoner dan in werkelijkheid. Ter onderscheiding daarvan wordt dus klinische zoantropie gebruikt. Zoantropie is gevormd van Grieks zōion (dier) en anthrōpos (mens).

Het woord stond welgeteld eenmaal eerder in een Nederlandstalige krant. In 2014 veronderstelde ook al eens iemand dat hij of zij een dier was.

Zoantropie kennen we onder meer van Gregor Samsa, de hoofdfiguur in Die Verwandlung van Franz Kafka, die meende dat hij was veranderd in een grote kever. De bekendste vorm van zoantropie is overigens klinische lykantropie, waarbij de patiënt veranderd meent te zijn in een weerwolf.

Definitie

zoantropie (de) waanvoorstelling waarbij de patiënt denkt dat hij veranderd is in een dier, gevormd van Grieks zōion (dier) en anthrōpos (mens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *