virusblind

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Jeugd lijkt virusblind’ bloklettert De Telegraaf vandaag op de voorpagina. Aanleiding voor die krantenkop is de soepele omgang van de jeugd met de maatregelen die een nieuwe coronagolf moeten voorkomen, zoals – met name – afstand houden. De jeugd is niet letterlijk blind voor het virus, dat sowieso onzichtbaar is, maar in overdrachtelijke zin blind of heeft – anders gezegd – geen oog voor het coronavirus en de gevolgen daarvan voor hen zelf en – in het geval ze het virus kunnen doorgeven – voor anderen.

Virusblind is een vrij unieke samenstelling, want het onderliggend betekenispatroon wijkt af van bijvoorbeeld geurenblind, sneeuwblind en zelfs van bedrijfs– of beroepsblind, waarmee het wel de ongunstige bijklank deelt. De enige samenstelling in het woordenboek waarmee virusblind enigszins te vergelijken is, luidt cultuuurblind: geen oog hebben voor cultuur of het belang daarvan.

Naar analogie van dat woord kan virusblind worden gedefinieerd.

Definitie

virusblind (bijvoeglijk naamwoord) geen oog hebbend voor de gevolgen en gevaren die een virusbesmetting kan hebben en dientengevolge de maatregelen ter voorkoming van de virusoverdracht veronachtzamend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *