huiddier

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Eerder deze week stond in de krant dat we nooit alleen zijn: in elk geval kruipen er altijd demodexmijten over ons gezicht. Vandaag schrijft Telegraaf-columnist Marcel Peereboom Voller daarover:

Honderd procent van de mensen boven de achttien heeft gezichtsmijten”, lees ik. Dames en heren wetenschappers, verbloem de waarheid toch niet. Zeg gewoon waar het op staat: dat is iedereen. Iedereen heeft huiddieren! Behalve ik, want ik kan en wil het me niet voorstellen.

Huiddier verschilt slechts één letter van huisdier, maar klinkt een stuk minder aangenaam. Toch is een huiddier een soort huisdier en net als het huisdier dat wij hond noemen, gaat het huiddier mee als we naar buiten gaan om te wandelen.

Op internet blijkt huiddier niet helemaal onbekend te zijn. Vaak blijkt het een typfout te zijn voor huisdier (op het toetsenbord staan de d en de s naast elkaar), maar wel vaker wordt met huiddier naar een insect- of spinachtige verwezen die zich op of in de huid (van mens of dier) gevestigd heeft. Vaak zijn ze onzichtbaar, die huiddieren, en daarom hebben we misschien niet de neiging ze als dieren te beschouwen.

Definitie

huiddier (het, -en) dier dat op of in de huid van mens of dier leeft (parasiteert)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *