islamfetamine

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op de Telegraaf-website maakt vandaag een nieuwe drugsnaam zijn debuut:

Terreurorganisatie IS verdient miljarden aan ’jihad meth’ en de Taliban in Afghanistan lopen binnen met crystal meth. De zogenoemde ’islamfetamines’ dringen zich op in Europa, blijkt uit een reportage van documentairemaker Sinan Can, die donderdagavond wordt uitgezonden.

De term jihad meth kenden wel al. Die wordt al jarenlang gebruikt ter aanduiding van fenethylline, dat onder de naam Captagon ooit werd gebruikt ter behandeling van ADHD-patiënten. Fenethylline wordt niet alleen op grote schaal geproduceerd in het Midden-Oosten. De Correspondent schreef een paar jaar geleden dat 1 op de 200 bewoners van de regio eraan verslaafd zou zijn, vier keer zoveel als aan cocaïne. Islamfetamine daarentegen is een nieuw woord.

Islamfetamine is een porte-manteauwoord van de godsdienstnaam islam en de drugsnaam amfetamine. Het woord valt op omdat het godsdienst in verband brengt met drugs en drugsgebruik, terwijl de relatie tussen beide niet aan de basis van de drug zelfs ligt. Dat maakt dat islamfetamine niet veel meer is dan een tendentieuze term voor in het Midden-Oosten geproduceerde amfetamine.

Definitie

islamfetamine (de, -s) in het Midden-Oosten geproduceerde amfetamine, porte-manteauwoord van islam en amfetamine.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *