maaimest

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In Trouw stond gisteren een bericht over landbouw met minder kunstmest door het gebruik van maaimest. Op een proefboerderij wordt namelijk geëxperimenteerd met een systeem waarbij groenteteelt wordt afgewisseld met de teelt van planten uit de vlinderbloemenfamilie – met name klaver en luzerne – die zelf stikstof binden:

Die klaver en luzerne oogsten we, zoals een melkveehouder zijn gras oogst. Wanneer we later akkers moeten bemesten met stikstof, brengen we er gewoon gehakselde klavers of luzerne op. Maaimest noemen we dat.

Maaimest maakt zo zijn krantendebuut, maar op internet blijken de woorden maaimest en maaimeststof incidenteel al wat langer te worden gebruikt. Zijn mediadebuut maakte maaimest al in 2016 in het vakblad Boerderij, waarin het woord eveneens naar gehakselde klaver verwees:

Waar ik maaimest gebruikte, was de grond ruller en zagen we meer wormen dan bij de drijf- en kippenmest. Wel wordt de grond iets droger, het verteren vraagt meer vocht. Om te voorkomen dat het maaisel uitdroogt en niet meer goed verteert, moet het meteen worden ingewerkt.

Gezien de populariteit van kringlooplandbouw kan maaimest best weleens een woord met toekomst zijn.

Definitie

maaimest (de, g.mv.) meststof die gewonnen wordt uit stikstofrijke gewassen, zoals klaver en luzerne, in de akker- en tuinbouw gebruikt als alternatief voor dierlijke mest en kunstmest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *