eenzaamheidsdode

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Waar kun je zoal aan sterven? Aan je hart, aan een hersenbloeding, aan een nare kanker, of simpelweg aan ouderdom. Elke arts met een beetje werk- en levenservaring weet dat ook eenzaamheid dodelijk kan zijn. Toch duurde het tot afgelopen zaterdag dat in Trouw het woord eenzaamheidsdode zijn mediadebuut maakte.

Misschien voorzag koning Willem-Alexander dat al in maart 2020, toen hij zijn coronatoespraak tot het volk hield. Door het coronavirus was het land krakend en piepend tot stilstand gekomen en in ziekenhuizen werd hardnekkig strijd geleverd met het nog onbekende virus. Intussen gingen verzorgingshuizen hermetisch op slot voor de buitenwereld en moesten ouderen al dan niet vrijwillig in zelfisolatie. Door alle afstandsregels en isolatievoorschriften raakten mensen in een mum van tijd in een isolement. ‘Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt,’ sprak de koning vaderlijk en tussen neus en lippen door introduceerde hij een nieuw woord: ‘Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.’

Een paar maanden later is duidelijk dat het coronavirus met wat afstand houden wel in toom gehouden kan worden tot er een effectieve behandeling of een vaccin voorhanden is. Maar dat eenzaamheidsvirus, dat heeft intussen voortgewoekerd.

Een stille ramp, zo heet inmiddels de eenzaamheid onder kwetsbare ouderen als gevolg van de coronamaatregelen. Mensen die vijftig jaar getrouwd zijn, hebben soms maandenlang hun partner in het verzorgingshuis niet of nauwelijks meer mogen bezoeken. En als bezoek wel mogelijk was, dan vond dat steevast achter (plexi)glas plaats. Bij zo’n schermbezoek in een ‘achterglascontactruimte’ gold bovendien een absoluut knuffelverbod als gevolg van het alom gehuldigde non-aanraakbeleid.

Het zijn dus de soms draconische coronamaatregelen in verzorgingshuizen die ertoe geleid hebben dat onze taal nu het woord eenzaamheidsdode rijker is.

Definitie

eenzaamheidsdode (de, -n) iemand die gestorven is na een tijdlang eenzaamheid te hebben ervaren, waardoor zijn levenswil geknakt is of zich psychosomatische klachten manifesteerden die ten slotte mede hebben geleid tot de dood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *