psalmpolitie

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Gisteren werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over het zingen in de kerk. Het Outbreak Management Team ontraadt dat, maar volgens SGP-leider Kees van de Staaij is het fundament voor dat verbod mager. Minister Hugo de Jonge ging er op in. Volgens hem komt er geen psalmpolitie. In die vorm staat dit nieuwe woord vandaag in het Nederlands Dagblad:

In kerkdiensten moet voorlopig niet gezongen worden, vindt premier Mark Rutte. Maar een psalmpolitie komt er niet, beloofde minister Hugo de Jonge donderdag. ‘Ons dringende advies aan kerken is: doe het niet. Er zitten risico’s aan’, zei De Jonge.

Ook BNR en het Reformatorisch Dagblad halen het citaat aan, maar zij schrijven psalmenpolitie:

De SGP is ontstemd over de psalmenpolitie, die dreigt te ontstaan als de overheid gaat controleren hoe hard mensen in de kerk mogen zitten.

Beide vormen – psalmpolitie en psalmenpolitie – zijn elkaars varianten. Het woord – hoe tot de verbeelding sprekend ook – lijkt overigens geen lang leven beschoren te zijn: ooit is er een vaccin tegen corona en dan kunnen de gelovigen weer naar hartenlust psalmen pompen (zoals psalmen zingen in de gereformeerde gezindte heet).

Definitie

psalmpolitie (de, g.mv.) denkbeeldige instantie die in kerken toeziet op de naleving van het verbod om tijdens een corona-uitbraak psalmen te zingen

  1. Jeroen RL

    Mijn vader was organist (in de Hervormde kerk – dus misschien is hier sprake van een verschil per kerk) en bij ons was een psalmenpomp het harmonium, een klein orgel waarvan de blaasbalg met de voeten bediend werd. Psalmen pompen was dan ook psalmen spelen. Dat mag dus gewoon op dit moment al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *