tusseninsel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag bespreekt Maaike Bos in Trouw het tafelgesprek in Veronica Inside, afgelopen maandag, tussen Natacha Harlequin en Johan Derksen. De donkere Harlequin vertelde dat ze getrouwd is met een blonde  man en dat haar zoontje een tusseninsel is. Dan vervolgt ze:

Persoonlijk denk ik dat je geen racist bent. Maar onze maatschappij bestaat uit allemaal ‘tusseninsels’. Die kinderen groeien nu op. Die denken: als jij Akwasi nu negeert, dan negeer je mij ook, en mijn moeder en mijn vader en mijn bestaan en mijn prestaties ook. Daarom vraag ik aan je: Kun je het opbrengen om empathie te hebben voor de pijn in de ogen van de ander?

Tusseninsel is dus een woord voor iemand met de uiterlijke kenmerken van beide ouders, die zelf beiden een verschillende huidskleur hebben. Het woord – een afleiding van het bijwoord tussenin – blijkt spiksplinternieuw te zijn. Het klinkt als een vriendelijk woord, en omdat veel kinderen in feite tusseninsels zijn, is de kans aanwezig dat dit woord ooit courant zal worden.

Definitie

tussseninsel (de, -s) iemand die een kind is van ouders met verschillende huidskleuren, m.n. van een zwarte en een witte ouder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *