laadplein

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een paar jaar geleden zouden we bij het woord laadplein spontaan aan een ruimte in of bij een distributiecentrum hebben gedacht waar vrachtwagens beladen worden, maar met de komst van elektrische auto’s die aan laadpalen moeten worden gekoppeld om de accu op te laden, is ons verwachtingspatroon ten aanzien van samenstellingen met laad– als eerste deel grondig veranderd.

Als De Volkskrant vandaag boven een artikel het woord laadplein gebruikt, denkt de gemiddelde lezer dan ook meteen aan een plein met laadpalen. Nou helpt het bij de interpretatie van het woord laadplein natuurlijk wel dat er op de bijbehorende foto een rijtje Tesla’s staat.

De krant schrijft over het eerste laadplein van Nederland, dat in Culemborg is aangelegd:

Door [de] laadpalen bij elkaar te groeperen op zogenoemde laadpleinen wordt aansluiting op het hoofdnet eenvoudiger. (…) Het mes snijdt aan twee kanten: elektrische auto’s kunnen namelijk ook worden ingezet om stroom terug te leveren aan het net op momenten dat stroomtekorten dreigen. Zo worden alle accu’s van e-auto’s communicerende vaten, die soms stroom gebruiken en dan weer terugleveren.

Een laadplein is dus niet zomaar een plein met laadpalen, maar tevens een soort enorme batterij voor het lichtnet. In de praktijk zal dat aspect van de laadpleinen onderbelicht blijven, en de kans is daarom groot dat laadplein – als het een ingeburgerd woord wordt – in het woordenboek komt met de omschrijving ‘plein vol (slimme) laadpalen’.

Het komt in dit geval dan ook vooral aan op de definitie van slimme laadpaal: laadstation dat (via internet) verbonden is met het elektriciteitsnet en in daluren de autoaccu kan laden en tijdens piekuren een deel van de in de autoaccu opgeslagen energie terug kan leveren aan het net.

Definitie

laadplein (het, -en) plein met (slimme) laadpalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *