solidariteitsreserve

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag over het nieuwe pensioenplan. Er is lang over onderhandeld en inmiddels beginnen de contouren van het plan zich af te tekenen. Een van de maatregelen is de instelling van een solidariteitsreserve:

Verder is er nog discussie over de zogeheten solidariteitsreserve: een soort extra potje waarmee pensioenen aangevuld kunnen worden in magere jaren. Die wordt gevuld met 10% van de premie die werknemers en werkgevers jaarlijks inleggen. Dat betekent dat het heel lang duurt voordat er voldoende geld in deze solidariteitsreserve zit om grote tegenvallers op te vangen.

Solidariteitsreserve is niets anders dan een van de reserves die worden aangelegd in het nieuwe plan, maar het element solidariteit in deze samenstelling zal het goed doen bij de sociale partners.

Het woord is slechts eenmaal eerder in de media aangetroffen, in 2010, maar toen betrof het een lokaal plan. Toch geeft dat aan dat solidariteitsreserve een woord is dat in ambtelijke kringen mogelijk al langer een zekere bekendheid heeft.

Definitie

solidariteitsreserve (de, -s) financiële reserve waaruit (pensioen)uitkeringen kunnen worden aangevuld die als gevolg van een bepaalde regeling ongunstig uitpakken voor betrokkenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *