corona-inflatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In reactie op de coronacrisis zijn de centrale banken wereldwijd aan het geldscheppen geslagen. 600 miljard euro hier, 750 miljard euro daar, het kan niet op. Leidt dat vroeg of laat niet tot inflatie of zelfs hyperinflatie?

Trouw vraagt het vandaag aan twee economen, die wel risico’s zien maar zich geen zorgen maken over eventuele corona-inflatie.

Corona-inflatie maakte zijn debuut eind maart van dit jaar, twee weken nadat coronageld zijn intrede had gedaan in onze taal. Half maart begonnen landen immers al coronageld in de economie te pompen om te voorkomen dat de nationale economieën bakzeil zouden halen of helemaal zouden zinken. Twee weken later, op 30 maart, berichtte de Belgische krant De Morgen dat al dat coronageld de kans op corona-inflatie reëel maakte.

Economisch gezien is de belangrijkste vraag of met corona-inflatie gewone inflatie wordt bedoeld, laten we zeggen tot een (op dit moment ondenkbare) procent of acht op jaarbasis, of hyperinflatie. Uit de opmerkingen die de economen vandaag in Trouw maken, kunnen we afleiden dat zij niet bang zijn dat de stimulering door overheden en centrale banken gaat leiden tot hyperinflatie. Waarmee we vooralsnog concluderen dat met corona-inflatie een matige tot forse inflatie wordt bedoeld.

Definitie

corona-inflatie (de, g.mv.) inflatie, m.n. matige tot forse inflatie, die het gevolg is van het monetaire beleid van centrale banken en overheden ter bestrijding van de coronacrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *