bl*nk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Yo, grijze horde! Vandaag mag een ‘fashionactiviste’ in NRC Handelsblad ‘modemensen’ adviseren ‘uit hun bubbel’ te stappen. Hartstikke interessant opiniestuk, volwassen, genuanceerd ook, getuigend van diep inzicht in de intermenselijke verhoudingen, goed onderbouwd ook, dus bedankt NRC, maar het staat wel bomvol overbodig Engels, zoals

True, we zien meer ‘kleur’ op catwalks en covers
Het misbruiken van free labour van welwillende journalisten en insiders van kleur
Bijna beschamender nog dan deze lazy journalistiek’ is de manier waarop uitingen van zwarte cultuur stelselmatig worden witgewassen
Zero waste! We moeten stoppen met het verspillen van energie en grondstoffen.

Let trouwens even op het woord witwassen in het derde voorbeeld hierboven. Dat is dan wel weer een fijne vertaling van het woord whitewashing, dat Van Dale omschrijft als:

het zich door blan­ken toe-ei­ge­nen van ele­men­ten uit een niet-blan­ke cul­tuur, bv. het in een film door blan­ke ac­teurs la­ten spe­len van zwar­te per­so­na­ges

Uit lexicografisch oogpunt het interessantst in het artikel is echter de volgende passage:

Hoe kan het dat media als VRT anno 2020 nog steeds schrijven over ‘de bl*nke oorsprong’ van de rock-’n’-roll, zoals bij het overlijden van Little Richard gebeurde? (Voor de goede orde: deze muziekstroming komt voort uit de Afro-Amerikaanse cultuur. Sister Rosetta Tharpe, een zwarte queer vrouw, heeft de rock-’n-roll ‘uitgevonden’.)

U kent het vast wel: mensen die doen alsof ze een schuttingwoord niet aan het papier durven toe te vertrouwen, vervangen een klinker door een sterretje: k*t, f*ck. Die spelling geeft in feite aan dat zo’n woord een vies woord is, een verboden woord, een taboewoord, dat je dus eigenlijk niet zou moeten gebruiken.  Diezelfde functie heeft het sterretje in bl*nk. Want ook blank is blijkbaar een vies woord, zegt het sterretje, een taboewoord, dat moet worden vervangen door wit. Dat zouden we trouwens ook best witwassen kunnen noemen.

Definitie

bl*nk (bijvoeglijk naamwoord) blank, gepresenteerd als een taboe- of schuttingwoord dat eigenlijk niet gebruikt zou moeten worden, synoniem wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *