terrasdirigent

geplaatst in: Woord van de dag | 1

De opening van de terrassen wordt vandaag hier en daar in goede banen geleid door een terrasdirigent, schrijft de NOS-site:

Dat is iemand die mensen gaat ontvangen, het checkgesprek doet en mensen naar hun tafeltje begeleidt. Zodat iedereen op zijn plek zit. Het wordt anders een chaos.

Zo levert de heropening van de horeca in het postcovidium meteen al een nieuw beroep op. Terrasdirigent is gevormd met dirigent in de figuurlijke betekenis ‘iemand die iets regelt of  coördineert’. Zo iemand wordt ook wel – vaker zelfs – een regisseur genoemd. In die figuurlijke betekenis tref je dirigent niet vaak in samenstellingen aan en vóór de coronapandemie werd een terrasdirigent meestal een terrasregisseur genoemd.

Soms verwijzen zulke relatief nieuwe samenstellingen naar min of meer officiële beroepen. Zo hebben gemeenten tegenwoordig weleens een gebiedsregisseur in dienst. Terrasdirigent lijkt daarentegen veeleer een (neven)functie van de gerant (gebruikt iemand dat woord nog weleens?) of het andere bedienend personeel.

Definitie

terrasdirigent (de, -en) horecamedewerker die belast is met de ontvangst van gasten op een terras en die hen na het checkgesprek naar hun tafel begeleidt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *