zeepzuil

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Sinds de uitbraak van de coronapandemie verschijnen er dagelijks nieuwe verschijnselen in onze leefwereld. Loopinstructies in de supermarkt bijvoorbeeld. Nota bene: instructies over hoe je langs de schappen moet lopen, in welke richting je wel mag lopen en in welke richting niet.

Een ander voorbeeld is de zeepzuil. De Telegraaf schrijft er vandaag over:

Het openbaar vervoer in Nederland haalt alles uit de kast om terugkeer naar de gewone dienstregeling vanaf 1 juni in goede banen te leiden. Onder andere met de verkoop van verplichte mondkapjes, zeepzuilen en loopinstructies op stations, zo nodig eenrichtingsverkeer in trein, bus, tram en metro en ontruimen van te drukke voertuigen, perrons en haltes.

Een zeepzuil – mooi allitererend woord trouwens; het debuteerde op 17 maart al in dagblad De Limburger – is een (verplaatsbare) paal of zuil met een zeepdispenser op handhoogte. Je vindt ze vlak bij de deur van een supermarkt, maar bijvoorbeeld ook bij openbare gebouwen, stations en binnenkort misschien zelfs wel in bus of trein. De bedoeling is dat je er als klant of bezoeker je handen reinigt alvorens het gebouw te betreden ter voorkoming van verspreiding van eventuele virussen die je in of aan je handen hebt op het liftknopje, de trapleuning enzovoorts.

Het is de nieuwe werkelijkheid zolang het coronavirus niet onder controle is, wen er dus maar aan. Ook aan woorden als zeepzuil, want die zullen we de komende tijd vast nog wel vaker aantreffen.

Definitie

zeepzuil (de, -en) zuil met een zeepdispenser op handhoogte bij de ingang van winkels, openbare gebouwen e.d., bedoeld om bezoekers de gelegenheid te geven hun handen te reinigen om op die manier verspreiding van virussen en micro-organismen te voorkomen

  1. Kees den Dulk

    Ik nomineer “ zeepzuil” voor de verkiezing van het Woord van het jaar 2020!

    Kees den Dulk
    Valkenburg aan de Geul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *