wolvennet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Diverse regionale kranten, waaronder De Stentor en De Gelderlander, schrijven vandaag over de bloedige aanslag van een wolf op een vijftigtal schapen in Opheusden. Het gebeuren leverde ‘schokkende beelden’ op, want een deel van de moordpartij was vastgelegd door een (beveiligings)camera.

De roep om bescherming tegen de wolf neemt begrijpelijkerwijs toe, vooral onder schapenhouders, en in de krantenberichten valt dan ook het woord antiwolvennet of antiwolfnet. Zo schrijft het Algemeen Dagblad over een getroffen hobbyboerin:

De provincie had haar een antiwolvennet beloofd, maar dat kwam er niet. De netten bleken al uitgegeven aan anderen.

In de handel blijkt het antiwolvennet bekend te staan als wolvennet en nu er inmiddels zo’n tien wolven ons land afschuimen, zal dat wel een gewoon woord worden.

Een wolvennet wordt door aanbieders omschreven als een ruim één meter hoog, van paaltjes voorzien net van kunststof dat je ‘s nachts rond de bijeengedreven schapen in de wei kunt zetten. Het wolvennet wordt ook wel een schrik(draad)net genoemd, dus het kan onder stroom worden gezet, maar dan heb je natuurlijk ook een spanninggever (een schrikdraadapparaat) nodig. Staat het wolvennet eenmaal om de schapen heen, dan kan de wolf nog wel naar de schapen kijken, maar kan hij ze niet (dood)bijten.

Het wolvennet helpt overigens ook tegen moordzuchtige honden, die het soms ook wel op schapen gemunt hebben.

Definitie

wolvennet (het, -ten) rasternet dat met paaltjes op de grond kan worden gezet en met een spanninggever onder schrikstroom kan worden gezet om een stukje weiland mee af te zetten ter bescherming van schapen en geiten tegen wolven

rasternet (het, -ten) grofmazig net dat dient om een stuk weiland af te rasteren

schriknet (het, -ten) rasternet dat onder schrikstroom kan worden gezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *