checkgesprek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen dinsdag maakte het kabinet bekend hoe de lockdown de komende tijd versoepeld wordt. Zo gaat de horeca weer open, maar wel onder bepaalde voorwaarden:

In cafés is het verplicht om aan een tafeltje te zitten. Dansen en of rondhangen in de zogenoemde feestcafés, nachtclubs of disco’s mag echt nog niet, vanwege de risico’s. Deze gebouwen blijven dicht. Want ook in de horeca is de anderhalve meter afstand een eis. Bovendien moet er een checkgesprek plaatsvinden met bezoekers die naar binnen willen om te bepalen of gasten gezondheidsklachten hebben. (Trouw, 20-5-2020)

Checkgesprek blijkt vóór dinsdag 19 mei in geen enkele krant te hebben gestaan. Het woord kwam voordien op Twitter wel een paar keer voor en ook op internet zijn er een handvol vindplaatsen van het type ‘therapeutische checkgesprek’.

Het is inmiddels krap twee dagen later, maar checkgesprek lijkt al helemaal te zijn ingeburgerd. Dat komt doordat de ‘zender’ van dit woord niet zomaar een therapeut is, maar de overheid zelf. Bovendien viel het woord in een persconferentie die door miljoenen werd gezien. Daarnaast verwijst het woord naar iets wat in ‘het nieuwe normaal’ tot het uitgaansprotocol zal gaan behoren.

De belangrijkste succesfactor van checkgesprek is echter dat het transparant is, tamelijk kort en goed klinkt (dankzij het binnenrijm oftewel de assonantie van check en gesprek). Meestal kun je als woordenboekmaker niet al na 48 uur voorspellen dat een woord een blijvertje of een eendagsvlieg is, maar in het geval van checkgesprek is de voorspelling dat dit woord een duurzame verrijking is van onze woordenschat niet zo heel speculatief.

Definitie

checkgesprek (het, -ken) gesprek dat de uitbater van een horeca- of uitgaansgelegenheid verplicht is te voeren met een potentiële gast of bezoeker van zijn etablissement ter voorkoming van virusverspreiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *