fixcultuur

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De coronacrisis heeft de westerse mens geconfronteerd met zijn feilbaarheid, nu is gebleken dat niet voor elke tegenslag, ziekte of ramp meteen een remedie bestaat. Daar kunnen we wat van leren, aldus De Telegraaf:

Laten we ervan leren dat het vroeger misschien zo gek niet was. De tijd waarin mensen wisten dat ze kwetsbaar en tijdelijk zijn. Waarin ze zich rustig neerlegden bij de oncontroleerbare feiten. Laten we hen die daarnaar terug willen, die kans ook geven. Mensen niet dwingen om mee te doen in een losgeslagen fixcultuur.

Fixcultuur staat voor een cultuur waarin alles te fixen is. Fixen in een betekenis die ergens tussen regelen en repareren in ligt. In essentie is fixcultuur een synoniem van wat ook wel maakbaarheidscultuur wordt genoemd: een cultuur waarin burgers, bedrijven en instelling onder regie van de overheid voor elk probleem een oplossing kunnen vinden.

Definitie

fixcultuur (de, g.mv.) cultuur waarin mensen eraan gewend zijn geraakt dat voor elk probleem met betrekking tot gezondheid, economie, techniek en milieu een adequate oplossing kan worden gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *