G0-wereld

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC Next interviewt vandaag geopolitiek analist Ian Bremmer over de geopolitieke crisis die de coronapandemie teweegbrengt. Bremmer heeft het over een G zero crisis, wat we meteen maar vertalen als G0-crisis:

Dit is de eerste G-Zero-crisis en helaas is het ook nog eens een heel grote crisis. Als je kijkt naar 2008, of de aanslagen van 11 september 2001: dat waren kleinere crises, en ze gebeurden tegen een relatief stabiele geopolitieke achtergrond. Toen was er geen sprake van dat de wereldorde zou gaan schuiven, nu ligt dat anders.

G0 is een toespeling op namen van bondgenootschappen zoals G7, G8 en G20, waarin G staat voor group in het Engels oftewel groep in het Nederlands. G0 doet dus vermoeden dat er geopolitiek gezien geen leiderschap is: geen land dat het voortouw kan nemen bij de bestrijding van de crisis, maar ook geen groep van machtige landen die dat zouden kunnen doen. Bremmer noem de huidige geopolitieke orde dan ook

een ‘G-Zero’-wereld. Een wereld waarin geen enkel land de kracht en wil heeft om de internationale agenda te bepalen, een machtsvacuüm. Geen G8 of G20 maar G-nul.

Dat concept van de G0-wereld ontwikkelde Bremmer een jaar of tien geleden al, samen met de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini:

The 21st Century world is fragmenting at an alarming pace—economically and politically—and the old models of understanding global dynamics are struggling to keep up with the breakneck speed of change. Nouriel Roubini, along with political scientist Ian Bremmer, recently developed a new conceptual framework for understanding those changes called The G-Zero World.

Beide heren voorspelden dus al dat er een G0-crisis zou komen en volgens hen zet zo’n crisis de wereldorde op z’n kop. De crisis legt een machtsvacuüm bloot dat leidt tot deglobalisering en een verschuiving van de macht naar China, waarmee ook de Chinese waarden (die we nu nog niet delen) aan invloed zullen winnen. Het interview met Bremmer in NRC Next eindigt dan ook pessimistisch:

Ik ben een optimistisch ingestelde gast, maar hier is weinig vrolijks aan. Er komen na het coronavirus nog veel meer mondiale crises en vraagstukken aan die gecoördineerd opgelost moeten worden. Klimaatopwarming, de ethiek van kunstmatige intelligentie, biotechnologie, cyberveiligheid. De slagkracht en stevigheid van mondiale instituties om daarop te reageren neemt waarschijnlijk af in plaats van toe door deze crisis. Het maakt me minder positief over de richting die de mensheid kiest.

Hoe dan ook, is G0 een afkorting om te onthouden en naast G0-wereld en G0-crisis zullen er vast wel meer samenstellingen mee gaan ontstaan.

Definitie

G0-wereld (de, g.mv.) wereld waarin geen enkel land of machtsblok als geopolitiek leider wordt gezien, met onder meer als gevolg een niet door internationale instituties geregisseerde en daardoor gefragmenteerde en dus relatief ineffectieve aanpak van mondiale problemen en crises

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *