balkoningsdag

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het is vandaag dus geen Koningsdag, maar Woningsdag. Of Balkoningsdag, zoals columnist Bert Wagendorp vanochtend in De Volkskrant schrijft

Zonder koning geen Koningsdag, altijd weer een jaarlijks hoogtepunt. Maar die gaat dus niet door, om redenen die ik hier verder zal negeren. Hij gaat althans niet door zoals andere jaren, met het bezoek van de koninklijke familie aan een stad, een Vrijmarkt (het eigenlijke motief voor Koningsdag), en ook niet met luisteren naar optredens of flink doorzuipen op een terras. In plaats daarvan heeft de Oranjebond een alternatief programma bedacht. Onder het vindingrijke motto ‘Oranje boven. Oranje binnen!’ wordt het een ‘Woningsdag’ en voor wie daarover beschikt een ‘Balkoningsdag’.

Balkoningsdag is een karakteristieke coronasamenstelling. Waarom? In de eerste plaats omdat corona al diverse gelegenheidssamenstellingen met balkon heeft opgeleverd (balkonbingo, -quiz, -solidariteit). Daaruit kunnen we opmaken dat balkon een productief eerste woorddeel in coronasamenstellingen is. In de tweede plaats is Balkoningsdag een zogeheten porte-manteauwoord en ook dat type nieuwe woorden is sinds het begin van de coronacrisis populair geworden. Overigens zal het coronaspook volgend jaar rond deze tijd vast wel zijn verdreven en daarom is Balkoningsdag tevens een typisch gelegenheidswoord.

Definitie

Balkoningsdag (de, g.mv.) Koningsdag tijdens een coronapandemie, waardoor feestvierders niet massaal de straat op kunnen, maar binnenshuis of hooguit op hun balkon aan de feestelijkheden mogen deelnemen; porte-manteauwoord van balkon en Koningsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *