satelliettrein

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Konden we eerder deze week al vallende sterren aanschouwen, volgens Het Laatste Nieuws is er vannacht ook weer wat moois aan de nachthemel waar te nemen: een satelliettrein. Daarmee wordt gedoeld op een aantal satellieten van het ruimtevaartbedrijf SpaceX die gisteren in een baan om de aarde zijn gebracht en die je vannacht in een lange rij aan de nachthemel kunt zien.

Satelliettrein is een vertaling van de Engelse term satellite train, maar het had ook een origineel Nederlands woord kunnen zijn, want ook in onze taal wordt een rijtje personen of voorwerpen wel een treintje genoemd. Denk maar aan wielrenners of schaatsers die ‘een treintje vormen’ als ze achter elkaar gaan rijden.

Het is de tweede keer dat het woord satelliettrein in een Nederlandstalig medium opduikt. Vorig jaar troffen we het woord ook één keer aan. Op internet wordt het woord wat vaker gevonden en aangezien SpaceX nog lang niet klaar is met satellieten de lucht in sturen, is de kans groot dat satelliettrein een zeldzaam maar wel regelmatig terugkerend woord in de media zal zijn,

Definitie

satelliettrein (de, -en) aantal satellieten die vlak na hun lancering nog vrij dicht achter elkaar in een baan om de aarde bewegen en ‘s nachts vanaf de aarde kunnen worden waargenomen als een langs de nachthemel bewegend een rijtje lichtpuntjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *