technosolutionisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De traceerapp die al onze bewegingen buitenshuis gaat volgen en die bedoeld is om ons in de toekomst te behoeden voor grootschalige virusuitbraken en zelfs epidemieën, zorgt begrijpelijkerwijs voor heel wat commotie onder politici, journalisten en wetenschappers. Vandaag schrijft Bert Wagendorp erover in zijn column in De Volkskrant:

Appmakers zijn al druk bezig iets in elkaar te knutselen waarmee ze De Jonge kunnen overtuigen. Zij hebben geen boodschap aan de waarschuwing in de brief dat ‘technologie zelden de oplossing is’ en dat we moeten oppassen voor ‘techno-solutionisme’.

Solutionisme staat niet in Van Dale, laat staan technosolutionisme. Het woord maakt vandaag dan ook zijn debuut in de landelijke media. Op sites en in enkele vakbladen blijkt technosolutionisme echter al sinds een paar maanden te worden gebruikt. Oudere vindplaatsen (uit 2019) zijn echter afkomstig uit Franstalige bronnen. In die taal is technosolutionisme een (verkeerd gespelde) variant van techno-solutionnisme (met twee n’en), dat op zijn beurt een synoniem is van de al veel oudere woordgroep solutionnisme technologique.

Dat is een term die onder meer bekend is geworden in de wondere wereld van milieu, ecologie en klimaat. Hij verwijst naar de wens om voor elk probleem een technologische oplossing te zoeken of wat politieker geformuleerd: de overtuiging dat voor elk probleem een technologische oplossing kan worden gevonden, vaak al voordat het probleem zich manifesteert’.

Het Franse woord technosolutionnisme kan worden geanalyseerd als een samenstelling met solutionnisme, een afleiding van het werkwoord solutionner (oplossen). Solutionnisme komt ook zelfstandig voor en betekent dan onder meer ‘gedachte dat voor elk probleem een oplossing gezocht kan/moet worden’.

Definitie

technosolutionisme (het, g.mv.) overtuiging dat voor elk probleem een technologische oplossing kan worden gevonden, vaak zelfs voordat het probleem zich manifesteert, vertaling van Frans techno-solutionnisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *