pandemiedrone

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijf vandaag over een ‘drone die in een mensenmassa personen met ziektesymptomen (koorts, hoesten en niezen) kan opsporen’. De naam van het ding: pandemiedrone. De gespecialiseerde website Dronewatch schreef er een paar dagen geleden ook al over en daar is te lezen hoe deze drone werkt:

De technologie werkt op basis van beeldanalyse. Door op afstand subtiele veranderingen in iemands lichaamshouding te analyseren kunnen naast ademfrequentie en hartslag ook hoest- en niesbewegingen worden gedetecteerd. Een warmtebeeldcamera merkt tegelijkertijd een afwijkende lichaamstemperatuur op.

We zien dat er bij deze virusuitbraak wel meer drones opduiken, zoals speakerdrones, die ons vanuit de lucht kunnen corrigeren, maar deze pandemiedrone is ook uit talig oogpunt interessant, vooral vanwege het element pandemie.

Zo’n ziekteherkennende drone zou namelijk net zo goed – of beter zelfs – een infectieopsporingsdrone (kortweg een infectiedrone) of een epidemiedrone kunnen heten, omdat hij natuurlijk vooral bedoeld is om te voorkomen dat een enkele virusinfectie in een populatie uitgroeit tot een virusepidemie, die vervolgens de wereld over gaat en dan pas een pandemie mag heten.

Maar misschien is coronadrone vooralsnog wel net zo’n goede naam.

Definitie

pandemiedrone (de) drone waarmee in mensenmassa’s personen kunnen worden opgespoord met symptomen die kunnen wijzen op een besmettelijke virusinfectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *