smokkelgooier

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf bericht vandaag in navolging van De Limburger over problemen in de gevangenis in Sittard. Daar is de luchtplaats deels afgesloten:

De gevangenis in Sittard heeft de helft van een luchtplaats afgesloten vanwege de opkomst van ’smokkelgooiers’, meldt 1Limburg. Dat steeds meer mensen van buiten de gevangenis proberen drugs en telefoons over de muur te gooien, lijkt samen te hangen met de coronacrisis.

Smokkelgooier is een splinternieuw woord, blijkbaar voor iemand die op niet bijster creatieve wijze want in feite zelfs zeer openlijk goederen smokkelt. Smokkelgooier kun je dan ook niet parafraseren als ‘iemand die op heimelijke wijze illegaal goederen ergens naartoe vervoert’, maar simpelweg als een ‘gooier van smokkelwaar’. Het heeft er dan ook alle schijn van dat smokkelgooier een verkorting is van smokkelwaargooier, dat zelf als woord niet zo aantrekkelijk is vanwege de lengte van dit woord.

Maar of smokkelgooier beklijft?

Definitie

smokkelgooier (de, -s) iemand die smokkelwaren aan gevangenen verstrekt door ze over de gevangenismuur heen op de luchtplaats te gooien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *