kweekstokje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat nationale overheden intensief moeten gaan testen op corona, blijkt dat in de praktijk fysiek onmogelijk te zijn, schrijft Trouw vandaag. Dat komt onder meer doordat er een nijpend tekort is aan testmaterialen:

Ook op het eerste oog heel eenvoudige materialen zoals kweekstokjes (om door de keel te halen) en plastic hulsjes voor deze stokjes zijn op rantsoen. Omdat ze vooral uit China komen.

Het woord kweekstokje debuteerde vorige week (10 maart) al in het Financieele Dagblad. Ook toen was er al sprake van (dreigende) tekorten:

Zo is voor het testen op het coronavirus een kweekstokje nodig. Daar dreigt nu een tekort aan, omdat het plastic hulsje van dat stokje uit China komt.

Een kweekstokje is een stokje waarmee een kweekmonster uit de keel of neus van een coronaverdachte persoon wordt genomen ten behoeve van een kweekproef, dat wil zeggen een laboratoriumonderzoek waarbij ma­te­ri­aal van mogelijk besmette individuen wordt onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkers, in casu het coronavirus. Het fenomeen waarnaar het woord verwijst, is weliswaar al langer bekend, maar voor de introductie van het woord kweekstokje moesten we wachten op de uitbraak van het coronavirus. En eigenlijk is het woord niet helemaal correct in verband met virussen, want het coronavirus wordt niet gekweekt, maar opgespoord met de PCR-techniek.

Definitie

kweekstokje (het, -s) stokje waarmee een kweekmonster uit de keel of neus van een individu wordt genomen om dit te testen op de aanwezigheid van een ziekteverwekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *