luchtmuur

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een paar jaar geleden was in de strijd tegen microplastics in de oceanen sprake van een hulpmiddel dat incidenteel een luchtmuur werd genoemd: een verticale kolom luchtbelletjes bedoeld om de verspreiding van microplastics tegen te houden. Een bellenscherm of een bellengordijn wordt zo’n luchtmuur meestal genoemd: ‘als een gor­dijn of scherm aan de in­gang van een wa­ter­bek­ken (m.n. ha­ven) op­stij­gen­de mas­sa lucht­bel­len (uit een buis of slang met gaatjes), die dient om be­vrie­zing te voor­ko­men of om ver­vui­len­de stof­fen, zo­als mi­cro­plas­tic, te on­der­schep­pen’.

Nadien hebben we niet veel meer gehoord van het woord luchtmuur in deze betekenis, maar vandaag krijgt het een heel nieuwe betekenis. Weblog GeenStijl typeert het vannacht door Trump afgekondigde verbod op personenvervoer vanuit de Schengenlanden naar Amerika als een luchtmuur. En dat is – in lijn met Trumps muur langs de grens met Mexico – wel een toepasselijke benaming.

Definitie

luchtmuur (de, luchtmuren) 1 bellenscherm 2 (figuurlijk) door een overheidsinstantie ingestelde blokkade om met een vliegtuig naar een bepaalde bestemming te reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *