snollebollisering

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Naar aanleiding van de verschijning van zijn boek Randverschijnselen was Rob Kemps, bekend van zijn publieksact Snollebollekes, gisteravond te gast bij Op1. De lolbroek – ‘sfeermaker’ noemt hij zichzelf – blijkt niet alleen een leverancier van plat vermaak te zijn, maar ook een grote liefde te hebben voor de muziek van Jacques Brel en de Franse begraafplaats Père Lachaise. Taalkundig interessant aan het interview is zijn opmerking over de politiek.

Gastheer Sander Schimmelpenninck fungeert als aangever wanneer hij Rob Kemps vraagt naar de snolleboll(ek)isering van de politiek. Dit doet hij naar aanleiding van een fragment van het bekendste Snollebollekesnummer ‘Van links naar rechts’. Kempers blijkt feilloos aan te voelen waar Schimmelpenninck heen wil en omschrijft die snolleboll(ek)isering van de politiek als: ‘je shopt wat bij links en je shopt wat bij rechts’.

Het is niet helemaal duidelijk of de tafelgasten bij Op1 het over snollebollekisering hebben of over snollebollisering, maar beide varianten blijken nieuw te zijn in de (sociale) media. Twitteraars omarmen het woord echter in de vorm snollebollisering.

Snollebollisering opent allerlei mogelijkheden voor nieuwe woorden, zoals snollebollekespartij, een politieke partij met wat rechtse en wat linkse ideeën. Snollebollekespolitiek blijkt op Twitter zelfs al eens te zijn gebruikt.

Definitie

snollebollisering (de, g.mv.) verschijnsel dat een persoon of partij zowel linkse als rechtse denkbeelden heeft en nu eens de nadruk op de linkse en dan weer de nadruk op de rechtse ideeën legt, genoemd naar de theateract Snollebollekes van cabaretier Rob Kemps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *