coalitierot

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Wouter de Winther geeft vandaag in zijn column in De Telegraaf een mooi inkijkje in de Haagse journalistiek: een journalist krijgt door een Kamerlid een primeur aangeboden, wat vervolgens hartelijk begroet zal worden door een bewindspersoon van dezelfde partij als het Kamerlid, wat dan toch weer niet doorgaat omdat een andere bewindspersoon er anders over denkt. Vooral dat laatste interesseert De Winther, want volgens hem maakt dat duidelijk dat het kabinet lijdt aan coalitierot.

Dat woord is splinternieuw en toch interpreteer je het automatisch als ‘betonrot in de coalitie’, waarbij je betonrot figuurlijk opvat als sleetsheid oftewel schade door slijtage.

Coalitierot is een gelegenheidswoord, dat niettemin meteen een betekenis heeft, doordat we het kunnen verbinden met woorden die we al langer kennen, zoals betonrot en in het verlengde daarvan materiaalmoeheid, die beide vaak figuurlijk worden gebruikt. Of coalitierot een begrip wordt, valt echter te betwijfelen, maar juist als vluchtig woord met een rijke betekenis is het een mooi voorbeeld van een onbekend woord dat toch betekenisvol is (en iets zegt over de stand van de coalitie).

Definitie

coalitierot (het, g.mv.) stand van een coalitie die zich kenmerkt door een algeheel gebrek aan motivatie en politieke wil om zich voor verdere politieke samenwerking in te zetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *