abortusbuddy

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over abortusbuddy’s:

Vanaf maandag zijn zij met nog twintig vrijwilligers oproepbaar om vrouwen te begeleiden naar een abortuskliniek. De buddy’s moeten bescherming bieden tegen opdringerige anti-abortusactivisten.

In augustus vorig jaar maakte het woord zijn mediadebuut in Het Parool, dat toen berichtte dat het Humanistisch Verbond speciale begeleiders ging trainen om vrouwen te begeleiden die zich soms door een haag van scheldende en tierende antiabortusactivisten een weg moeten banen naar de abortuskliniek. Zo’n ‘hellegang’ langs activisten die autonome personen die niets onwettigs doen, toch menen hun recht op zelfbeschikking te moeten ontzeggen, is namelijk bepaald niet bevorderlijk voor het psychisch welbevinden van iemand die ongewenst zwanger is.

Buddy is weliswaar een heel productief tweede lid in samenstellingen en vanuit dat perspectief is abortusbuddy misschien niet zo’n opmerkelijk woord, maar het is vooral een interessant woord omdat het anno 2020 een vrij anachronistisch tijdsbeeld weergeeft.

Definitie

abortusbuddy (de, -‘s) iemand die speciaal getraind is om zwangere vrouwen die een abortuskliniek willen bezoeken, te begeleiden en te beschermen tegen verbale en/of fysieke agressie van antiabortusactivisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *