ringbestrijding

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het nieuwe coronavirus (Covid-19) is inmiddels in ongeveer alle landen in Europa aanwezig. De vraag is nu: hoe kan de verdere verspreiding ervan zo goed mogelijk worden voorkomen. Vandaag schrijft epidemioloog Roel Coutinho in NRC Next dat er eigenlijk maar één effectieve manier is: ringbestrijding.

Ringbestrijding?

Het lijkt een doodnormaal woord, maar op internet is het niet te vinden en ook in databestanden blijkt het niet voor te komen. Anders gezegd: ringbestrijding maakt vandaag zijn mediadebuut.

Maar wat betekent het woord?

Ringbestrijding verwijst naar een heel oude manier van bestrijding van volksziekten. Je zoekt de infectiehaard op en isoleert die, net als de directe omgeving (de eerste ring) en eventueel de indirecte omgeving (de tweede ring) daarvan. Op die manier kun je de gezondheidstoestand van de betrokken personen goed monitoren en zorg je er bovendien voor dat er geen nieuwe besmetting kunnen plaatsvinden. Zo sterft het virus vanzelf uit. Althans, als het virus een beetje meewerkt.

Er is ook een andere manier van ringbestrijding. Dat wist de paus in Avignon in de middeleeuwen al. Toen de pest heerste in Europa, liet hij in een ring rond de stad vuren stoken om de ziekte af te weren. In elk geval bleven de ratten, die de pest verspreidden, op die manier weg.

Definitie

ringbestrijding (de, -en) bestrijding van een epidemische infectieziekte door de infectiehaard te isoleren, evenals de kringen van personen rond die infectiehaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *