die-in

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Noordhollands Dagblad meldt dat de klimaatmensen van Extinction Rebellion een die-in hebben gehouden tijdens een gemeenteraadsvergadering van de gemeente Zandvoort:

Bij een die-in gaan actievoerders op de grond liggen alsof zij doodgaan. Dit is een tactiek die actiegroep Extinction Rebellion vaker gebruikt.

Die-in – ook wel bekend als lie-in – is een term die – samen met Extinction Rebellion – is komen overwaaien uit het Angelsaksische taalgebied. Die-ins worden onder meer gebruikt door milieu- en klimaatactivisten, die hiermee willen protesteren tegen beleid dat mensen zou ‘vermoorden’.

In het Angelsaksische taalgebied zijn die-ins vrij gewoon, maar ook in onze contreien treffen we het verschijnsel – en daarmee ook het woord – in toenemende mate aan. Daarom is die-in, dat ongetwijfeld is gevormd naar analogie van woorden als sit-in en teach-in, in korte tijd woordenboekwaardig geworden.

Definitie

die-in (de, die-ins) protestactie waarbij de demonstranten op de grond (gaan) liggen om stervenden of gestorvenen na te bootsen, o.a. gebruikt door milieu- en klimaatactivisten die vrezen dat de wereld onleefbaar wordt voor mens en dier, synoniem lie-in, ontleend aan Engels die-in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *