warmtesafari

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Wat moet je doen als je in een monumentaal huis woont en je wilt je woning verduurzamen? Het Brabants Dagblad schrijft daar vandaag over. Bewoners van Zaltbommel hebben dat probleem namelijk aangepakt door eerst maar eens te gaan praten met het plaatselijke Energieloket. Daar werd  een zogeheten warmtesafari gepland:

Met een warmtecamera gingen adviseurs Wim van Rooij en Andries IJkelenstam woensdagavond kijken in de straat in de binnenstad van Zaltbommel. De temperatuur was laag genoeg om met de camera goed in beeld te brengen waar de huizen warmte ‘lekken’. En dus om te zien waar winst te halen is.

Warmtesafari, dat vandaag zijn mediadebuut maakt, is gevormd met het woord safari, dat figuurlijk wordt gebruikt ter aanduiding van een tocht of expeditie om het door het eerste deel van de samenstelling genoemde fenomeen beter te leren kennen. In die betekenis komt safari onder meer voor in woorden als klantsafari en wijksafari.

Warmtesafari sluit daar mooi bij aan, al heb je wel wat context nodig om het woord helemaal te snappen. Warmtesafari gaat namelijk over een specifiek soort warmte, namelijk warmte die ontsnapt uit slecht geïsoleerde gebouwen.

Definitie

warmtesafari (de, -‘s) tocht door een straat, wijk of stad om met speciale apparatuur de kwaliteit van de woningisolatie in kaart te brengen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *