groepsfotodiversiteit

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In onlinekrant De Correspondent schrijft Arjen van Veelen over diversiteit en dan vooral over diversiteit die op paradoxale wijze mensen uitsluit. Aanleiding is een promofilmpje voor Rotterdam waarin alleen maar gekleurde mensen voorkomen. In het kader van de diversiteit, veronderstelt de auteur, waarna hij schrijft:

Overal in Nederland duikt het woordje ‘diversiteit’ trouwens op. Zo vaak dat ik nu aan heel andere dingen denk als ik in een snackbar ‘diverse belegde broodjes’ zie. Maar negen van de tien keer bedoelen de mensen dan de oppervlakkige, cosmetische variant. Verschillende kleuren, mannen en vrouwen. Noem het: groepsfotodiversiteit.

Groepsfotodiversiteit is een aansprekend woord dat verwijst naar beelden op basis waarvan je de indruk zou kunnen krijgen dat er in ons land overwegend mensen wonen die niet blank zijn en die bovendien hip (hipster!), creatief (artiest!) zijn, kortom, die geen gewone huisje-boompje-beestjehetero’s met een baan op kantoor of in de bouw zijn. Een jaar geleden schreef het vakblad Adformatie daar trouwens ook al kritisch over:

Er wordt te veel meegelift op diversiteit als trending topic.

Arjen van Veelen zet ons vandaag weer met beide benen op de grond:

Diversiteit is (…) veel meer dan alleen etniciteit, maar ook bijvoorbeeld: leeftijd en klasse. Ongeveer een kwart miljoen Rotterdammers zijn ouder dan 45. Waar waren die in het filmpje? En waar was de ruime meerderheid van Rotterdammers die niet in de creatieve sector werkten, maar bijvoorbeeld als agent of bouwvakker?

Definitie

groepsfotodiversiteit (de, g.mv.) alleen op (groeps)foto’s voorgewende maatschappelijke diversiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *