handelsschaamte

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op de website van De Telegraaf debuteert vandaag een nieuwe samenstelling met schaamte: handelsschaamte. De setting waarin het woord is ontstaan is de discussie over een handelsverdrag met Canada (CETA). Diverse partijen, waaronder de ChristenUnie, hebben daar steeds meer moeite mee. En daar heeft VVD-backbencher Arne Weverling op zijn beurt problemen mee:

Onder invloed van het frame dat exporteren en geld verdienen een kwalijke zaak is, beginnen steeds meer politici last te krijgen van handelsschaamte.

De handelsschaamte waar Weverling het over heeft, heeft – anders dan woorden als vliegschaamte, bezorgschaamte en babyschaamte – niets met het klimaat te maken, maar met de handel in Canadees hormoonvlees. Dat wil de ChristenUnie niet op ons bordje. Weverling heeft dus een eigen invulling aan samenstellingen met schaamte gegeven, waardoor dit woord eigenlijk helemaal niet zozeer met schaamte te maken heeft, als wel met een (gezonde) afkeer van ongezonde en/of dieronvriendelijke producten. Handelsafkeer zou in dit geval net zo’n adequaat woord zijn geweest, maar Weverling koos de modieuze samenstelling handelsschaamte vermoedelijk omdat hij daarmee meer aandacht van de media verwachtte te krijgen.

Definitie

handelsschaamte (de, g.mv.) weerzin in, afkeer van het sluiten van een internationaal handelsakkoord door iemand die vindt dat de handelswaar uit het oogpunt van gezondheid, dierenwelzijn e.d. niet verantwoord is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *