thierrypicking

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren was de hashtag #thierrypicking trending op Twitter. De aanleiding was een artikel van journalist Rob Wijnberg op de website De Correspondent. Onder meer het Nederlands Dagblad schrijft er vandaag over:

Thierrypicking is het selectief allerlei wetenschappelijk klinkende dingen zeggen om volstrekt onwetenschappelijke onzin te verkopen, zo legt hij uit. Hij heeft het niet verzonnen. Zo noemde VVD-politicus Klaas Dijkhoff het al eens tijdens een debat in de Tweede Kamer, en schamperde hij daarbij over de quasi-science van Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Dijkhoff liet het woord thierrypicking vorig jaar maart in de Kamer vallen, maar het is al ouder. Op 14 september 2013 schreven de Betrouwbare Mannetjes (Melle Runderkamp en Simon Hendriksen) in de Volkskrant onder de kop ‘Thierry picking’ een column over de introductie van het woord oikofobie door Baudet:

Fraaie vondst hoor. Als je een nieuw woord introduceert, heb je sowieso onze aandacht. Of het nou gaat om consuminderen, digibeet, flexitariër of salon-populist. En zeker als je er -fobie of -filie achter zet. Dat haalt die ingewikkelde nuance van tafel en je hebt iedereen direct waar je ze hebben wil: in het ziekbed. Gezellig. En ook nog eens behandelbaar.

Op 29 september 2018 herhaalden De Betrouwbare Mannetjes dat woord toen ze berichtten dat Baudet aan de haal was gegaan met een opmerking van demograaf Jan Latten over bevolkingsgroei in Nederland.

En toen werd het begin maart 2019 en weerklonk het woord thierrypicking uit de mond van Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer en werd het een begrip. Nou ja, in politiek Den Haag dus.

Dat thierrypicking gisteren trending was op Twitter draagt bij aan de algemene bekendheid ervan, maar wil nog niet zeggen dat we met een nieuwe courante soortnaam te maken hebben. Daarvoor is het woord – dat uiteraard geïnspireerd is op cherrypicking (mis­lei­ding door het se­lec­tief noe­men van fei­ten of het ci­te­ren van uit­spra­ken die van pas ko­men, met ver­zwij­ging van an­de­re) waarvan het tevens een synoniem is – nog te veel aan Thierry Baudet zelf verbonden. Pas als Dijkhoff, Marijnissen of Klaver van thierrypicking beticht wordt, hebben we écht een interessante nieuwe politieke term.

Definitie

thierrypicking (het, g.mv.) mis­lei­ding door het se­lec­tief noe­men van fei­ten of het ci­te­ren van uit­spra­ken die van pas ko­men, met ver­zwij­ging van an­de­re, synoniem cherrypicking; gevormd als toespeling op het van oorsprong Engelse woord cherrypicking, waarbij het eerste deel vervangen is door de voornaam van de Nederlandse politicus Thierry Baudet (1983)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *