pinggerecht

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op Twitter attendeert iemand Van Dale vandaag op het woord pinggerecht:

Pinggerecht is een kant-en-klaarmaaltijd. Als principiële zelfkokers kenden we het woord pinggerecht niet, maar enig onderzoek naar varianten als pingmaaltijd en pingvoedsel wijst uit dat het tussenwerpsel ping, waarmee het geluid van een bel op klokje (bijvoorbeeld van de magnetron) wordt nagebootst, tamelijk productief is. Zo twittert iemand in 2011

Pingvoedsel van de appie is toch stiekem niet te vreten!

Echt goed bekend staat het niet, dat pingeten, blijkens een andere tweet uit 2010:

Weer eens ruzie met de printer….en de laptop….met beide dus….ondertussen smerige pingmaaltijd naar binnen aan het werken….

Overigens blijkt ook pinggerecht op Twitter al eerder te zijn gebruikt, in 2011:

Wat zal ik voor #pinggerecht halen? #durftevragen #dtv #school moet toch wat eten

Het heeft er alle schijn van dat er zelfs een werkwoord pingen bestaat, althans in 2011 zien we een tweet waarin de passage ‘pingen met Iglo’ voorkomt. En in 2010 twittert een zekere Mireille:

‘verse’ erwtensoep v/d appie aan het pingen. Ben benieuwd.

Als er in Nederland nou net als in sommige Amerikaanse steden woningen zonder keuken gebouwd gaan worden, dan zou pingen weleens courant kunnen worden. Hoe dan ook, zijn samenstellingen als pinggerecht of pingmaaltijd wel woorden om te onthouden.

Definitie

pinggerecht (het, -en) kant-en-klaarmaaltijd, genoemd naar het geluid ‘ping’ dat de oven of magnetron maakt als een (kant-en-klare) ovenschotel de geschikte temperatuur heeft om te worden geserveerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *