treurtrip

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Er is veel fraais en schoons te zien in Nederland, maar er zijn ook plekken die uitblinken in lelijkheid. Trouw schrijft vandaag op de site een stuk over zulke plekken. Aanleiding is de verschijning van het boek Treurtrips van journalist Mark van Wonderen:

Mislukte winkelcentra, verloederde buitenwijken, spuuglelijke bowlingparadijzen: Nederland telt vele locaties om van te gruwen. Journalist Mark van Wonderen vindt dit soort lelijkheid fascinerend. Zozeer dat hij nu een reisgids uitbrengt met de afschrikwekkendste topbestemmingen die ons land rijk is. Zijn boek ‘Treurtrips’ staat vol dagtochten naar plaatsen als Tilburg, Den Helder en Enschede.

Het woord treurtrip verwijst naar een trip langs treurige, dat wil zeggen lelijke of vervallen locaties, maar kan ook een trip zijn waar je treurig van wordt. Die dubbelzinnigheid – samen met de allitererende delen waaruit het woord is opgebouwd – maakt treurtrip tot een intrigerend woord, dat in de verte herinnert aan het ooit door Gerrit Komrij geïntroduceerde woord treurbuis (televisie). Net als treurbuis verwijst ook treurtrip naar visueel waarneembare zaken waar je treurig van wordt.

Definitie

treurtrip (de, -s) toeristische trip lang treurig stemmende lelijke of vervallen locaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *