megxit

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben aangekondigd wat afstand te nemen van het Britse koningshuis en niet alleen de queen zelf, maar ook de rest van Engeland vindt dat maar niks. Britse kranten schrijven er vandaag over, onder meer onder de kop Megxit.

Megxit verwijst naar het virtuele ‘uittreden’ van het prinselijke paar uit het Britse koningshuis, waarbij Meg een verkorting is van Meghan en dus staat voor Meghan en Harry, en -xit een achtervoegsel is dat is gedistilleerd uit grexit en brexit, welke woorden op hun beurt in het Engels gevormd zijn van de eerste letters van een landnaam (Greece, Britain) in combinatie met het woord exit (vertrek).

Het woord megxit (naar analogie van grexit en brexit schrijven we het met een kleine letter) lijkt de ‘schuld’ voor het verlaten van het koninklijk huis te leggen bij Harry’s echtgenote, madam Markle, maar het roept ook herinneringen op aan een hashtag waarmee critici van Meghan Markle in het recent verleden haarberichten op Twitter plaatsten. Vorig jaar, op 3 februari 2019 om precies te zijn, schreef het ANP bijvoorbeeld:

Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, heeft het op social media zwaar te verduren. Hoe vriendelijk ze ook glimlacht en geïnteresseerd is in de goede doelen die ze bezoekt, een groep trollen maakt haar genadeloos af onder hashtags als #Megxit.

Dat betekent in elk geval dat het woord megxit vandaag niet uit de lucht komt vallen en bovendien dat Meghans critici op een bepaald manier krijgen wat ze wilden.

Taalkundig gezien maakt megxit duidelijk dat -xit een productief achtervoegsel is geworden en dat is misschien nog wel het interessantst aan dit woord.

Definitie

megxit (de, g.mv.) roldistantie, d.w.z. het afstand nemen van Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle van het Britse koningshuis, gevormd van de eigennaam Meghan (Markle) en het achtervoegsel -xit

  1. Chris Lochy

    Taalkundige Ben Zimmer vraagt zich af waarom de kranten niet meghxit schrijven. Zeker als het de bedoeling is om zoveel mogelijk medeklinkers achter elkaar te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *