retourterrorist

geplaatst in: Woord van de dag | 1

In De Telegraaf van vandaag komt columniste Nausicaa Marbe terug op het ‘interview’ dat Margriet van der Linden tijdens de Kerst had met de IS-terrorist/de jihadbruid/het kalifaatmeisje (doorstrepen wat niet van toepassing is) Laura H. Het ‘verwarde schaap’ was naar IS-gebied gereisd ‘om te paren en te baren voor de heilige doelen van IS-mannen’, was daar ongetwijfeld getuige van de IS-misdaden tegen de menselijkheid gericht tegen de jezidi’s (of heeft daar – wie zal het zeggen? – zelfs aan meegedaan), maar de ‘retourterroriste’ kreeg tijdens het interview van de vergevingsgezinde Margriet van der Linden onbegrijpelijk veel begrip. Aldus Marbe.

Het woord retourterroriste en ook de mannelijke variant retourterrorist zijn neologismen, dat wil in dit geval zeggen dat ze nooit eerder in een Nederlandstalige krant hebben gestaan. Toch is retourterrorist(e) een nuttig woord ter aanduiding van een ‘uitreiziger’ (lees IS-sympathisant en/of -terrorist) die na een verblijf in het kalifaat (of wat daarvoor moet doorgaan) terugkeert naar het thuisland. Retourterrorist(e) is bovendien een woord dat wellicht wel vaker van pas zal komen als Turkije – zoals Erdogan heeft gedreigd – meer terroristen uit Noord-Syrië naar Europa zal terugsturen.

Definitie

retourterrorist (de, -en) terrorist die na te zijn uitgereisd naar een gebied om daar terreurdaden te plegen terugkeert naar het land waarvan hij een paspoort heeft, vrouw: retourterroriste, synoniem terugkeerder 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *